a person holding a brown wooden barrel

Barrel Aged – wpływ dębowych beczek na otaczający nas świat.

Dębowe beczki spotykamy często stoją na ogródkach zbierając deszczówkę, zdobią wnętrza eleganckich wnętrz, czy służą zapaleńcom dymnych wędlin jako wędzarnie. Jaka Jest ich historia i skąd się tam wzięły?

a person holding a brown wooden barrel

Barrel Aged

proces ten w winiarstwie nosi nazwę élevage co oznacza “hodowlę” lub “wychowanie” i opisuje co dzieje się z winem podczas leżakowania w dębowych beczkach. élevage to proces dojrzewania alkoholi, polegający na przechowywaniu alkoholu w dębowych beczkach przez określony czas. W czasie tego procesu alkohol pochodzący z destylarni lub winiarni jest umieszczany w dębowych beczkach, gdzie następuje oddziaływanie alkoholu na drewnianą beczkę. W wyniku tego oddziaływania do alkoholu są wprowadzane różne nuty smakowe i zapachowe, charakterystyczne dla danego gatunku dębu. Czas dojrzewania alkoholu w beczkach jest zazwyczaj zależny od rodzaju alkoholu i preferencji producenta, ale może wynosić od kilku miesięcy do kilkudziesięciu lat. Barrel aging to proces kluczowy dla uzyskania unikalnych i złożonych nut smakowych oraz aromatów w alkoholach takich jak whisky, rum, brandy czy wino

Historia

Dębowe beczki powstały około pierwszego wieku naszej ery i początkowo służyły jako naczynia do przechowywania oraz transportu żywności takich jak: wino, mleko, oliwy, czy zboża. Beczki wyparły wcześniej używane do tych celów gliniane amfory, dzięki swojej wysokiej odporności na uszkodzenia, kształcie łatwym do przemieszczania oraz szczelności. W średniowieczu szkockie destylarnie zaczęły stosować dębowe beczki do dojrzewania whisky. W XIX wieku whisky zaczęła zyskiwać popularność w całej Europie, co spowodowało wzrost popytu na beczki dębowe, a tym samym rozwój przemysłu bednarskiego.

an old cart and barrels
brown wooden barrel

Wytwarzanie

Proces wytwarzania dębowych beczek rozpoczyna się od wyboru odpowiedniego dębu. Najlepsze beczki są wytwarzane z dębu białego mającego między 150 a 230 lat. Dąb Biały rośnie w Ameryce Północnej i Europie. Pień drzewa powinien mieć co najmniej 40 cm średnicy. Drewno powinno być suszone na wolnym powietrzu nawet 3-4 lata po czym jest cięte na odpowiednią wielkość i kształt, następnie moczone w wodzie, aby zmiękło. Beczki są składane i utrzymywane razem przy użyciu opasek oraz talerzy znajdujących się u góry i dołu beczki. Beczki przed pierwszym użyciem zostają wypalone od środka, aby przekształcić cukry zawarte w drewnie w waniliowe i karmelowe nuty smakowe. 

Wypalenie beczki można określić jako opiekanie (toasting) i zwęglanie (charring). Opiekanie stosowane jest głównie w przypadku beczek używanych do leżakowania win i koniaków. Zwęglanie stosowane jest natomiast głównie w przypadku beczek przeznaczonych do leżakowania amerykańskich bourbonów.

Rodzaje beczek

Do produkcji beczek używa się dwóch odmian:

-Amerykański dąb biały który używany jest głównie przy leżakowaniu amerykańskich burbonów gdzie możemy wyczuć takie nuty jak wanilia, kokos czy karmel.

-Dąb europejski szypułkowy oraz bezszypułkowy które używa się przy produkcji win nadając im ostrzejszy charakter oraz do przechowywania oraz układania bukietu 

alcohol barrel basement beer
wooden barrels in close up photography

Czy możemy zalać beczkę piwem albo zasypać kawą?

W świeżych beczkach leżakują wina, rumy czy chociażby bourbon, ale beczki można również wykorzystać ponownie. W beczkach po bourbonie leżakuje się whiskey ale czy na tym koniec? Oczywiście, że nie, możemy zalać je np. piwem tylko po co?

W świecie piwnym piwa leżakowane w dębowych beczkach po różnych alkoholach mają potencjał sztosogenny. Ciemne, mocne piwa jak portery, czy imperialne stouty które spędziły kilka miesięcy w beczkach zdobywają jeszcze bardziej złożony charakter, do piwa przechodzą takie aromaty jak kokos czy wanilia a alkohol staje się gładki. 

Proces dojrzewania kawy w beczkach dębowych jest stosunkowo nowym zjawiskiem i zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników kawy. Kawa barrel aged to innowacyjne podejście do procesu wytwarzania kawy, które daje unikalny smak i aromat. Starannie selekcjonowane i dobierane beczki do kawy którą chcemy leżakować to nie lada wyczyn. Ilości beczek na rynku w różnym stanie przyprawia o zawrót głowy dlatego tak ważne są oględziny beczek przed ich zakupem. 

Jak długo leżakuje kawa?

dużo zależy po jakim alkoholu są beczki i w jakim stanie świeżości są. Nasze kawy trzymamy w beczkach od kilku dni, nawet do kilku tygodni mieszając każdego dnia tak aby każde ziarenko miało styczność z klepkami beczki w której leżakują.  

Czy to wszystko znaczy, że beczki możemy wykorzystywać bez końca?

Niestety nie, beczki tracą swój aromat, a gdy pozbędziemy się wilgoci, potrafią się rozeschnąć i zapaść. Na ratunek przychodzą ogrodnicy i zapaleńcy którzy wykorzystują je jako meble ogrodowe, zbiorniki na deszczówkę, czy wędzarnie.

preloader